Hipercholesterolemia rodzinna – profilaktyka obniżania cholesterolu

Artykuł Miesiąca
Dla wielu pacjentów podwyższony poziom cholesterolu to efekt jedynie niewłaściwej diety, otyłości oraz braku odpowiedniej dawki ruchu. Choć wymienione czynniki zaliczane są do przyczyn hipercholesterolemii, bardzo często wpływ na jej wystąpienie mają również geny. Nieleczona hipercholesterolemia rodzinna może okazać się przyczyną chorób układu naczyniowo-sercowego. Dowiedz się, jak sobie z nią radzić oraz jaką dietę stosować.

Czym jest hipercholesterolemia rodzinna?

Hipercholesterolemia to zaburzenia z zakresu gospodarki lipidowej organizmu, które objawiają się podwyższonym stężeniem cholesterolu frakcji LDL w osoczu krwi. Czynnikami warunkującymi hipercholesterolemię jest siedzący tryb życia, palenie papierosów i przede wszystkim niewłaściwa dieta. Hipercholesterolemia jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia i życia.

W przypadku hipercholesterolemii rodzinnej mamy do czynienia z chorobą, która jest warunkowana genetycznie. Jej cechą charakterystyczną również jest zbyt duże stężenie cholesterolu LDL (potocznie nazywanego także złym cholesterolem) oraz przedwczesne ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Hipercholesterolemia rodzinna dziedziczona jest w sposób autosomalny dominujący. Oznacza to, że przyczyną jej wystąpienia u dziecka jest mutacja jednego z genów, przekazanego mu przez jednego z rodziców[1].

Przeczytaj:  Gorączka u dziecka - co warto mieć pod ręką?

Objawy hipercholesterolemii rodzinnej

Statystyki informują, że w Polsce może żyć nawet do 160 tysięcy osób z hipercholesterolemią rodzinną[2]. Jest ona o tyle trudna do wczesnego wykrycia, gdyż przez długi czas może nie dawać żadnych objawów, które mógłby odczuwać pacjent. Waga i styl życia często nie mają wpływu na jej wystąpienie, gdyż na hipercholesterolemię rodzinną często cierpią także młodzi i wysportowani ludzie, prowadzący aktywny tryb życia.

Do objawów wskazujących na wystąpienie hipercholesterolemii rodzinnej można zaliczyć:

  • kępki żółte – to złogi cholesterolu, które odkładają się na skórze w okolicy kolan, łokci i przede wszystkim oczu;
  • rąbek starczy rogówki – biaława obwódka na oku, będąca efektem kumulacji lipidów wokół oka;
  • bóle w okolicy klatki piersiowej – często opisywane jako uczucie dławienia, zwykle występujące po wysiłku fizycznym;
  • zwężenie naczyń i niedokrwienie narządów wewnętrznych;
  • nawracające dolegliwości związane ze ścięgnem Achillesa.

Rodzinna hipercholesterolemia – dieta

Oprócz leczenia farmakologicznego, podstawę w walce z hipercholesterolemią rodzinną powinna stanowić zmiana stylu życia, a przede wszystkim sposobu żywienia. Badania pokazują, że odpowiednia dieta może obniżyć zbyt wysokie stężenie cholesterolu nawet o 20-30%[3]. Ważne, aby rozpoczęcie nowej diety skonsultować z lekarzem, a zdrowe nawyki żywieniowe wdrażać już od najmłodszych lat, szczególnie jeśli w rodzinie występuje hipercholesterolemia. Dieta powinna opierać się na:

  • eliminacji nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans – wykluczenie produktów typu fast food, ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego, tłustego mięsa, margaryny, smalcu, gotowych wypieków piekarniczych;
  • zastosowaniu diety śródziemnomorskiej – spożycie dużej ilości warzyw i owoców, olejów roślinnych, ryb, nasion strączkowych.
Przeczytaj:  Ochrona przed koronawirusem test z palca - Test COVID-19 IgM/IgG

Dieta śródziemnomorska jest bogata w błonnik, antyoksydanty, jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz flawonoidy, które skutecznie przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Przypisy:

[1] K. Ludwikowska https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/140975,hipercholesterolemia-rodzinna [dostęp: 15.10.2020].

[2] K. Andruszkiewicz, A. Śliwińska, S. Małgorzewicz, Model żywienia osób z pierwotną hipercholesterolemią rodzinną, w: Wybrane problemy kliniczne t. 8, nr 3, 2014, s. 128.

[3] Tamże.

Bibliografia:

  1. Ludwikowska https://www.mp.pl/pacjent/cholesterol/hipercholesterolemia/140975,hipercholesterolemia-rodzinna [dostęp: 15.10.2020].
  2. Andruszkiewicz, A. Śliwińska, S. Małgorzewicz, Model żywienia osób z pierwotną hipercholesterolemią rodzinną, w: Wybrane problemy kliniczne t. 8, nr 3, 2014.