Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

Badanie poziomu cukru we naturze – na czym polega a gdy o je wykonać?

Prasóweczki

Badanie poziomu cukru we natur – na czym wierzy i jak warto je sprawić? Badanie poziomu glukozy we natur to jakieś z pierwszych badań diagnostycznych. Umożliwia ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, i nieco je leczyć. Dowiedz się, kiedy udać się na poszukiwanie, a oraz która istnieje podstawa poziomu cukru na czczo i po jedzeniu.

Badanie poziomu cukru we natur – na czym wierzy i jak warto je sprawić?

Kiedy zbadać poziom glukozy?

Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Chodzą do nich:

osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.

Kto powinien prowadzić badanie poziomu glukozy? Każdy zdrowy człowiek – raz w roku (szczególnie osoby po 45. roku życia), osoby w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w sensu wykrycia cukrzycy ciążowej), a oraz kobiety z części podwyższonego ryzyka, m.in.:

chorujące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których występuje podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Gdy się przygotować do badania poziomu cukru?

Badanie poziomu glukozy układa się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej dobrać się na nie przed śniadaniem i wrócić z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, który jest użytkowany i redukowany podczas każdej sytuacje ruchu, wynik badania może więc pokazać się zaniżony. Dzień przed testem warto również unikać tłustych posiłków i przetworzonych przekąsek.

Jak jest badanie?

Badanie poziomu glukozy polega na przyjęciu próbki krwi z żyły łokciowej lub opuszki palca. Można przeprowadzić również test obciążenia glukozą, który polega na badaniu poziomu cukru we natur na czczo, a wtedy po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm jest prawidłowo, po terminie ostatniego czasu poziom cukru powraca do zasady. Jeśli nie, jest więc wyraz do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.

Norma cukru na czczo (u osób zdrowych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)

Norma cukru po jedzeniu (u osób zdrowych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)

Dlaczego poziom cukru jest po spożyciu posiłku?

Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji prowadzi do uwolnienia insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina płaci za transport glukozy z naturze do tkanek – wpływa ona do ich wnętrza, a jej nadmiar magazynowany stanowi w wątrobie. Norma cukru po jedzeniu jest zatem odmienna od jego okresu na czczo. Gdy glukozy we natur jest zbyt mało, przystępuje do tzw. hipoglikemii, której obrazami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może spowodować nawet do śpiączki.

Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy zauważyć objawy hiperglikemii. Chodzą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i ograniczona ostrość widzenia. W ten zabieg organizm świadczy o zbyt wysokim stopniu glukozy, którą używa wydalić. Nagły, ciągnący się stan hiperglikemii może powodować niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu czy nawet śpiączką.

 

zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?