Dieta ketogenna – jakie keto suplementy stosować?

Diety
Dieta ketogeniczna cieszy się coraz większą popularnością. Nie ma w tym nic dziwnego – lista korzyści, które niesie za sobą wejście w ketozę, jest naprawdę długa. Jakie są założenia keto diety i po jakie suplementy należy sięgać będąc w ketozie?

Czym jest dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna polega na mocnym ograniczeniu lub całkowitym wyeliminowaniu węglowodanów z jadłospisu. W diecie keto największe znaczenie mają tłuszcze, które powinny stanowić około 75% wszystkich makroelementów spożywanych w ciągu dnia. W rezultacie organizm osiąga stan ketozy. Ketoza to stan, w którym organizm pobiera energię z ciał ketonowych, a nie z glukozy jak ma to miejsce w przypadku stosowania tradycyjnej diety.

Keto suplementy, o których warto pamiętać

Suplementacja na ketozie jest szalenie istotną częścią ketogenicznego sposobu odżywiania. Eliminacja niektórych produktów spożywczych z jadłospisu może prowadzić do pojawienia się niedoboru niektórych witamin i minerałów. Nie jest to jednak powód, aby rezygnować z ketozy. Keto suplementy skutecznie wypełniają lukę po chwilowych deficytach witaminowo minerałowych i pomagają otrzymać sprawne funkcjonowanie wszystkich narządów.

Suplementy keto: Elektrolity

Pierwszym suplementem, po który należy sięgnąć już na etapie adaptacji, jest zestaw elektrolitów. Konieczność uzupełnienia poziomu elektrolitów wiąże się ze zwiększeniem częstotliwości i objętość wydalanego moczu. Niedobór pierwiastków takich jak sód, potas, magnez czy wapń może przyczynić się do pojawienia się wielu przykrych dolegliwości.

Przeczytaj:  Dlaczego warto skorzystać z pomocy dietetyka?

Kwas foliowy

Konieczność suplementacji kwasu foliowego zwykle kojarzy się z okresem ciąży. Po witaminę B9 warto jednak sięgać także decydując się na dietę ketogeniczną. Dieta keto zakłada znaczącą redukcję produktów roślinnych zawierających zarówno duże ilości kwasu foliowego, jak i węglowodanów. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego.

Biotyna

Biotyna, czyli witamina B7, jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego przetwarzania tłuszczów. Oznacza to, że osoby na diecie keto powinny szczególnie uważać na jej niedobór, który objawia się suchością skóry, pogorszeniem kondycji włosów i ogólnym osłabieniem. Doskonałym źródłem biotyny są między innymi wątróbka czy sardynki, które są produktami keto-friendly, ale z dużymi niedoborami uporać się mogą jedynie suplementy.

Suplementy keto: Kwasy Omega-3

Chyba każdy słyszał o zbawiennym działaniu kwasów Omega-3. Omega-3 to samo dobro. Wpływa na koncentrację i pracę mózgu, poprawia wzrok, polepsza samopoczucie, usprawnia funkcjonowanie wielu narządów. Niezaprzeczalnym królem wszystkich kwasów jest DHA, który naturalnie występuje w morskich rybach i owocach morza. Choć dieta keto zakłada spore spożycie tłustych ryb, kwasy Omega-3 zawsze warto suplementować w celu poprawy kondycji całego organizmu.

Przeczytaj:  Dlaczego warto skorzystać z pomocy dietetyka?

Błonnik

Przejście na dietę keto wiąże się z całkowitą metaboliczną transformacją. Pierwsze tygodnie na diecie keto mogą nie należeć do najłatwiejszych, zwłaszcza jeśli chodzi o kwestię wypróżnień. Absolutnie nie należy się tym zniechęcać – tymczasowy problem można rozwiązać wprowadzając suplementy z dodatkiem błonnika.

Suplementy keto: Olej MCT

Olej MCT to niemalże ikona diety keto – jest to źródło tłuszczu, które usprawnia produkcję ciał ketonowych. Udowodniono, że olej MCT jest wyjątkowo skuteczny w procesie redukcji tkanki tłuszczowej. Jego suplementacja jest szczególnie polecana w pierwszym etapie diety keto.

Jadłospis diety ketogenicznej

Keto jadłospis może nieco przerażać osoby, które nigdy wcześniej nie zwracały uwagi na to, co znajduje się w spożywanych przez nie produktach. Owszem, komponowanie keto posiłków wymaga dokonania pewnych obliczeń, w celu ustania proporcji poszczególnych makroskładników. Skomplikowana z pozoru procedura komponowania keto jadłospisu nie powinna nikogo przerażać – wprost przeciwnie. Dzięki diecie ketogenicznej zyskujemy nową wiedzę dotyczącą działania i właściwości poszczególnych produktów spożywczych.