Siemię lniane i jego cudowne właściwości uzdrawiające. Jak stosować i pić siemię lniane?

Domowe metody

Siemię lniane z dnia na dzień zyskuje coraz większą popularność, a to za sprawą swoich drogocennych i uzdrawiających właściwości oraz licznych zastosowań w medycynie naturalnej, o których jest ten artykuł.

Len i jego wszechstronne właściwości są znane ludzkości od wieków – był on stosowany m.in. jako pożywienie oraz przy produkcji ubrań. Obecnie len staje się coraz bardziej popularny w medycynie naturalnej i sięga po niego coraz więcej ludzi borykającymi z różnymi dolegliwościami.

Czym jest siemię lniane?

Siemię lniane są to drobne i płaskie ziarenka lnu zwyczajnego o wielkości 3-4mm, barwy brązowej lub złotej. Zawierają one związki śluzowe błonnik oraz bardzo cenne dla naszego organizmu kwasy wielonasycone – omega3 i omeg6. Oprócz tego mają w swoim składzie wiele cennych witamin i minerałów takich jak: cynk, wapń, magnez, żelazo, potas, miedź oraz witaminy B1, B6, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Siemię zawierają również najwięcej spośród całej żywności lignanów – są to związki, które mają bardzo pozytywne działanie na nasz organizm, ponieważ działa antyoksydacyjne i przeciwrakowo. Poza tym lignany regulują poziom estrogenów, co może być bardzo pomocne kobietom w okresie menopauzy.

Jak przygotować siemię lniane?

Ziarna lnu są bardzo oleiste, dlatego wyciskany jest z niego olej lniany. To w nim jest zawarte wszystko to co najlepsze i po niego notabene również warto sięgnąć. Jednak w warunkach domowych, aby wydobyć z ziarenek ich drogocenny śluz, wystarczy zastosować jedną z dwóch opcji. Pierwszą z nich jest zalanie lnu gorącą wodą i odstawienie naparu na jakiś czas. Zimna woda również może nam do tego posłużyć, jedna wtedy cały proces zajmuje kilka godzin. Drugą opcją jest gotowanie siemienia przez kilka lub kilkanaście minut – ten wariant zajmuje najmniej czasu.

Kolejną kwestią jest to, w jakiej postaci powinno się stosować siemię. W sklepie dostępne są całe ziarenka lub zmielone jednak specjaliści zalecają kupowanie całych ziarenek, a zmielić je najlepiej przed samym zalanie/zagotowaniem. W ten sposób zachowamy więcej cennych składników. Spożywanie suchych ziaren jest niewskazane, ponieważ grozi to zatkaniem przewody pokarmowego, jednak w znikomych ilościach oczywiście nie wyrządzi żadnych szkód, zatem warto posypać nim kanapki lub dodać do musli.

Siemię lniane i jego zastosowanie

Kaszel. Wiemy już, że siemię lniane zawiera w sobie sporo śluzu, dlatego też jest bardzo przydatny przy wszelkich dolegliwościach gardłowych, gdyż doskonale uzupełnia i nawilża wysuszoną śluzówkę i w ten sposób doskonale łagodzi kaszel.

Żołądek. Oprócz gardła siemię podobnie zadziała również na śluzówkę żołądka, zatem przy wszelkich problemach natury gastrycznej np. wrzodach żołądka, len będzie dla nas zbawienny i z pewnością znacząco wspomoże, a także przyspieszy leczenie.

Jelita. Jak już było wspomniane na początku, siemię zawiera błonnik. Jest on niezwykle ważny dla prawidłowej pracy jelit. Zatem również przy schorzeniach układu pokarmowego warto sięgnąć po siemię, gdyż stopniowo wyreguluje on pracę jelit i zregeneruje je. Błonnik jest również przydatny przy dietach odchudzających, gdyż wypełnia żołądek i zmniejsza uczucie głodu.

Włosy. Wiele kobiet marzy o gładkich, nawilżonych i lśniących włosach. Aby uzyskać taki efekt, wystarczy nałożyć na włosy wywar z siemienia – tzw. „glutek”, jako odżywkę na 30min. Taki prosty, a zarazem tani zabieg przeprowadzany regularnie, z pewnością odżywi i poprawi stan, a także wygląd włosów.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o