Taboret gazowy dla gastronomii

Taboret gazowy dla gastronomii

Polecane portale Polecne i promocje

Profesjonalna kuchnia gastronomiczna wymaga dużego nakładu. Wyposażenie często stanowi klucz do sukcesu w branży, która i tak jest bardzo trudna. Nie da się ukryć, że jednym z podstawowych elementów każdej kuchni, określanej mianem profesjonalnej, jest taboret gazowy. Tego typu urządzenie pozwoli nam szybko przygotować posiłki, w dużych ilościach, co jednocześnie sprawi, że zaoszczędzimy sporo czasu. Ceny gazu obecnie są dość niskie, dlatego też, paliwo to tak często wykorzystywane jest w kuchni. Jaki taboret gazowy powinnismy wybrać i na co zwrócić uwagę przy zakupie?.

Jak zbudowany jest taboret gazowy?

Na rynku jest naprawdę szeroki wybór taboretów gazowych, tego typu urządzenia są niezwykle popularne, a także ich budowa jest dość prosta. Jak więc są zbudowane taborety gazowe? Wszystkie są skonstruowane w oparciu o podobny schemat. Główną częścią, czyli sercem urządzenia, jest palnik gazowy. Jest on zamontowany na czterech nogach. Z wyglądu konstrukcja ta przypomina krzesełko, stąd też wdzięczna nazwa- taboret gazowy. Warto wiedzieć, że bardziej zaawansowane modele, mogą posiadać podwójny, potrójny, a nawet poczwórny palnik gazowy. Dzięki temu możliwe jest przygotowanie większej ilości potraw jednocześnie, a także po prostu wieloskładnikowych dań. Jako budulec, wykorzystywana jest oczywiście stal nierdzewna. Dzięki temu taboret jest wstanie służyć przez długie lata nawet w najtrudniejszych, kuchennych warunkach. Dodatkowo stal nierdzewna, jest łatwa do czyszczenia i mycia. Tego typu sprzęt najczęściej zasilany jest gazem z rurociągu, ale możemy wykorzystać do tego również butle. Oznacza to, że takie urządzenie możemy zabrać ze sobą w plener i przygotować na nim syty posiłek. Ważne jest także to, że konstrukcja jest przystosowana do dużych obciążeń. Oznacza to, że z powodzeniem możemy ustawić na taborecie gazowym garnki o wadze kilkudziesięciu kilogramów.

Przeczytaj:  Wybielanie zębów w gabinecie stomatologicznym - Na czym polega i czy warto?

Jak wybrać taboret gazowy?

Nie da się ukryć, że żaden profesjonalny lokal gastronomiczny nie może obejść się w swojej kuchni bez porządnego taboretu gazowego. Szczególnie jeśli niezwykle cenny jest czas i sposób przygotowywania posiłków. Wybór tego urządzenia powinien być więc odpowiednio przemyślany, by posłużyło nam ono na lata i zaspokoiło najważniejsze potrzeby lokalu gastronomicznego. Decydując się na zakup, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka kwestii, by zakup był udany. Skupmy się przede wszystkim na:

  • liczbie palników- wiadomo, im więcej palników, tym więcej potraw możemy przyrządzić jednocześnie. Taborety wyposażone w jeden palnik, ma w swojej ofercie szerokie grono producentów. Są one najprostsze i najczęściej używane. Jednak wraz z wzrostem potrzeb lokali gastronomicznych, do wyboru mamy także urządzenia dwu, trzy lub cztero palnikowe. Dobierzmy ilość palników w zależności od potrzeb lokalu, a także ilości przygotowywanych potraw. Dzięki większej liczbie palników, będzie wstanie przygotować więcej dań jednocześnie, co przełoży się na zaoszczędzony czas i energie, a także pozwoli lepiej zorganizować kuchenną pracę.
  • rozmiarze taboretu- to kolejna istotna kwestia. Wybierając urządzenie do profesjonalnie urządzonej kuchni, powinniśmy mieć na uwadze nie tylko liczbę palników, ale przede wszystkim też wymiary i solidność konstrukcji jaką oferuje taboret. Powinno być też zapewnione miejsce do pracy. W kuchni taboret powinien mieć odpowiednio duże wymiary. Dzięki temu będziemy mogli stawiać garnki nawet kilkunastokilowe, bez obaw, że taboret zostanie uszkodzony. Im większe wymiary, tym lepiej sprawdzą się w profesjonalnej kuchni gastronomicznej.
  • zabezpieczeniach- taboret gazowy ma być nie tylko wydajny i funkcjonalny, ale ma on być także przede wszystkim bezpieczny. W kuchni zwykle jest dużo osób, panuje tam pośpiech, więc nie trudno o nieszczęśliwy wypadek. Dlatego też taboret gazowy powinien być wyposażony w szereg zabezpieczeń jak np. zawór odcinający gaz w przypadku zgaśnięcia płomienia. Takie rozwiązanie zapobiegnie ulatnianiu się gazu, a także zminimalizuje potencjalne ryzyko wybuchu.
Przeczytaj:  Oleje CBD: które stężenie wybrać i gdzie je kupić?

zobacz na gastroprodukt.pl